Home » Blogs » Familieopstellingen » Ik sta op mijn eigen plek. Wat fijn!

Ik sta op mijn eigen plek. Wat fijn!

door | 24 aug, 2022 | Familieopstellingen

Ik liet hem in gedachten een stap naar voren doen, zodat hij weer echt op de plek van het kind stond. Hij stond nu niet meer tussen zijn ouders in en voelde zich onmiddellijk lichter en vrijer. Zijn lijf stroomde vol met energie. Er ontstond blijdschap. Hij voelde dat zijn vader er ook bij was. Er was ontspanning bij beiden nu hij zijn eigen plek innam.

Het idee achter familieopstellingen is dat je jouw leven ten volle kan leven en jouw potentieel helemaal waar kan maken als je je eigen plek in gaat nemen in jouw familiesysteem. Je weet dat je je eigen plek hebt ingenomen als je het gevoel hebt dat je ouders achter je staan en je hun liefde en steun kunt voelen.

Wat speelde er?

Een tijd geleden klopte een beginnend therapeut bij mij aan. Zijn praktijk wilde niet tot bloei komen en zijn vraag voor de sessie was daarom: ”Wat houdt mij tegen?” We kwamen we erachter dat er in zijn familie een patroon was van oudste en jongere zonen, die opnieuw had gespeeld tijdens een overnameproces waarin de cliënt een rol had gespeeld. Het familiebedrijf was overgenomen door een jongere broer, nadat de oudste zonen daarvoor hadden gepast. Door herhaling van zulke processen in de familie was er over meerdere generaties onuitgesproken spanning tussen vaders en zonen en tussen broers aanwezig. De spanning in het systeem was een belemmerende factor voor het waarmaken van het potentieel van de familieleden geworden.

Van boosheid naar begrip en mededogen

De sessie focuste vervolgens op de relatie tussen mijn cliënt en zijn vader. Hij voelde spanning in specifieke delen van zijn lijf. Deze had te maken met boosheid jegens zijn vader. De therapeut had in zijn jeugd de aandacht van zijn vader gemist. Zijn vader was altijd druk geweest met het familiebedrijf en niet beschikbaar voor zijn gezin daardoor.

We gingen op zielsniveau in gesprek met zijn vader. Daardoor ging de therapeut inzien dat de uit het lood geslagen verdeling van aandacht tussen bedrijf en gezin het lot van zijn vader was. En dat de vader in de gegeven omstandigheden zijn best had gedaan toch zo goed mogelijk voor het gezin te zorgen. Uiteindelijk kon de therapeut in gedachten buigen voor het lot van zijn vader. Daardoor maakte de boosheid plaats voor begrip en mededogen.

Ik hoef niet langer voor mijn moeder te zorgen

Maar hiermee was de sessie nog niet klaar. Nu was het tijd om te kijken naar de plek die mijn cliënt innam ten opzichte van zijn ouders. In het ideale familiesysteem staan kinderen voor hun ouders en echtgenoten naast hun partner. Het bleek dat mijn cliënt als kind al onbewust de plek naast zijn moeder had ingenomen. Hij stond dus niet op zijn ‘eigen’ plek, maar op die van zijn vader. Tijd om daar verandering in te brengen. Vandaar de uitnodiging hem een stap naar voren te laten doen. Hij ging nu op de plek van het kind, voor zijn ouders, staan.

Wat fijn! Ik sta nu op mijn eigen plek!

En daarmee ging de energie meteen stromen. Hij voelde liefde van zijn ouders en hun volle steun om zijn eigen leven te gaan leven en helemaal voor zijn praktijk te gaan.

Meer info

Ben jij bezig je droom te verwezenlijken? Heb je het gevoel dat de energie beter zou kunnen stromen? Voel je wellicht dat iets je tegenhoudt bij het realiseren van jouw doelen? Herken je misschien een patroon waar je inzit en dat zich herhaalt?

Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek om te onderzoeken of ik je daarbij kan helpen.

Waarom ik via het lichaam werk

Je lichaam bevat alle informatie die je nodig hebt om weer je vrijer en blijer te gaan voelen. Met behulp van systemisch werk via het lichaam kun je op zielsniveau contact maken met wat jou nog hindert, oude emoties verwerken en opruimen wat niet van jou is om de balans in je leven te herstellen.

Gerelateerde artikelen

Burn-out en dan?

Burn-out en dan?

Wie het heeft meegemaakt, weet dat een burn-out niet niks is. En dat het veel tijd kost om er helemaal overheen te komen. En dat je daarvoor best wat moet doen. En dat je na een burn-out anders naar jezelf en het leven kijkt dan ervoor. En dat je achteraf dankbaar bent dat die burn-out je is overkomen. Ten minste zo is het bij mij gegaan…

lees verder
De drie krachtige uitgangspunten van familieopstellingen

De drie krachtige uitgangspunten van familieopstellingen

Oude trauma’s hebben vaak nog invloed In een familiesysteem. Daardoor kunnen zelfs patronen ontstaan die van generatie op generatie doorgegeven worden. Bijna iedereen krijgt daarmee te maken in zijn of haar leven, bewust of onbewust. Wat in het verleden gebeurd is, kun je niet ongedaan maken, maar je kunt er wel anders naar gaan kijken. Hoe dat werkt, kun je hier lezen.

lees verder
Hoe ik weer rust in mijn hoofd kreeg door een familieopstelling

Hoe ik weer rust in mijn hoofd kreeg door een familieopstelling

In bijna iedere familie komt het wel voor dat sommige relaties gewoon niet goed zijn. Dat geldt voor mij ook. Jaren geleden is er iets voorgevallen tussen mijn jongste zus en mij en daarna is het niet meer goed gekomen tussen ons. In deze blog kun je lezen hoe een familieopstelling hierover mij hielp om weer rust in mijn hoofd te krijgen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin